Pro rychlý, efektivní a rovnoměrný ohřev jídel slouží už bezmála 70 let mikrovlnné trouby. První mikrovlnná trouba byla na trh uvedena již v roce 1947, vážila skoro půl tuny a vysoká byla téměř dva metry. Pro svoji rozměrnost, hmotnost a také na tehdejší dobu cenu (3000 dolarů) byla využívána spíše komerčně a to v restauracích, na lodích nebo v jídelních vozech amerických železnic. První mikrovlnné trouby, které se později hojně využívaly v domácnostech se objevily až okolo roku 1955. Jejich pořizovací cena byla již skoro poloviční, ale objemnost byla pro běžnou kuchyň stále velká. Teprve až za dalších 10 let díky japonskému vývoji magnetronů se objevily první kompaktní mikrovlnné trouby s cenou do 500 dolarů. Od této doby došlo k masivnímu rozšiřování mikrovlnných trub do běžných domácností.V dnešní době má mikrovlnnou troubu snad každá domácnost. Mikrovlnné trouby je možné si pořídit od malých na ovládání jednoduchých trub až po mikrovlnné trouby disponující mnoha funkcemi a možností programování ohřevu pro různé druhy jídel.
Dlouho se spekulovalo o tom, jestli mikrovlnné záření nějakým způsobem nepoškozuje ohřívanou potravinu. Zatím žádná z provedených studií neprokázala škodlivost mikrovlnného záření na potraviny.
Eko-Produkty.Cz – zdravý životní styl