Čaj je blahodárný nápoj. Pijeme ho, když se chceme zahřát, když chceme povzbudit tělo i ducha, nebo prostě protože nám chutná. Čaj ale také může mít pozitivní účinky na naše zdraví, zvláště pak ten zelený.
Účinky zeleného čaje na lidský organismus jsou prokázané a lékaři je potvrzují. Pití zelného čaje pomáhá zahánět stres, snižuje riziko kardiovaskulárních chorob a je výborným prostředkem při snižování cholesterolu. Zelený čaj totiž obsahuje velké množství antioxidantů. Ty pomáhají z těla odstraňovat volné radikály a pomáhají buňkám zůstat zdravé.
Zelený nebo černý čaj
Spousta lidí si myslí, že zelený a černý čaj se vyrábějí ze dvou různých rostlin. Není tomu ale tak. Pocházejí ze stejné rostliny a rozdíl vzniká až při zpracování.
Zelený čaj je po otrhání téměř ihned vystaven prudké teplotě okolo 200°C, čímž se zabrání fermentaci. Až poté se čajové lístky svinují a dosušují. Oproti tomu černý čaj se nejprve suší, svinuje a až poté se ponechá nějakou dobu fermentovat, dokud nedostane svoji typickou tmavou barvu a vůni.
Zelený čaj má oproti černému jemnější chuť a obsahuje skoro o polovinu menší množství kofeinu.
Jak připravit zelený čaj
Pokud si chcete na zeleném čaji opravdu pochutnat, tak zapomeňte na sáčky, granule nebo ledový čaj v lahvi. V těch totiž není tolik úžasných léčivých složek. Nejlepší je rozhodně kvalitní sypaný čaj, jehož chuť není ochuzená a čaj obsahuje všechno, co má.
Všeobecným pravidlem u přípravy zelených čajů je zalévání vodou, která prošla varem, ale zchladla na 60-80°C. Právě přesná teplota je důležitá. Pokud čaj zalijete příliš horkou vodou, může získat hořkou pachuť. Na druhou stranu, pokud bude voda příliš chladná, čaj dostane mdlou a nevýraznou chuť. Zelený čaj nechte po zalití vodou louhovat tři až pět minut, aby se vyloučily všechny zdraví prospěšné látky, a pak už si jen užívejte jeho lahodnou chuť.