Přemýšlíte o netradičním dárku, kterým uděláte radost nejen tomu, kdo jej dostane, ale také podpoříte dobrou věc? Tibetské panenky přátelství splňují obě kritéria. Vznikají pod rukama žen, které utekly z Tibetu před čínskou nadvládou do indické Dharamsaly a potřebují se nějak uživit.
Pomozte oživit tibetskou kulturu
Uprchlíci z okupovaného Tibetu často naráží na nemožnost najít v novém útočišti práci, protože neumí hovořit hindsky ani anglicky. Zároveň nemají ani žádné formální vzdělání, proto mají jen malou šanci na uplatnění. Tibetské ženy k tomu mají závazky v rodině, s nimiž je jakékoliv zaměstnání obtížné vůbec skloubit. Situace by byla téměř neřešitelná, kdyby nepřišel spásný nápad s šitím hadrových panenek, které jsou součástí tradiční tibetské výroby. Jejich šitím i v exilu je oživována tibetská kultura, což přináší radost nejen těm, které panenky vyrábí, ale všem, kteří by rádi udrželi tibetského ducha živého.
Pocit vlastní hodnoty i překonávání bariér
Hadrové panenky neslouží pouze jako prostředek k vydělávání peněz na vlastní obživu. Díky nim získávají švadleny které je šijí, také sebedůvěru a vzrůstá jejich sebehodnocení. V dílně, kde panenky vznikají, vládne neformální atmosféra, utužuje se spolupráce a týmový duch. To pomáhá i tibetské komunitě v zahraničí držet při sobě a překonat počáteční obtíže při pobytu v cizí zemi. Ženy tak v sociálně příjemném prostředí mají možnost získat práci, nové schopnosti, ale také sebedůvěru, kterou budou potřebovat při dalším vstupu do cizí komunity.
Dobrou věc podpoříte i nákupem kávy
Nejen koupí hadrové panenky můžete podpořit znevýhodněnou komunitu. Také káva bez kofeinu v BIO kvalitě může být prostředkem pro vyjádření solidarity jihoamerickým pěstitelům, kteří za svoji práci získávají pouze mizivé ohodnocení.Kvalitní káva bez kofeinu může být svojí chutí a aroma zcela rovnocenná klasické kávě s kofeinem, je však potřeba se důkladně zaměřit na její přípravu. O tom, jak připravit kávu bez kofeinu tak, aby chutnala i těm nejmlsnějším jazýčkům pojednávají mnohé publikace. Vyzkoušet si však můžete i vlastní invenci na tomto gastronomickém poli. Chcete-li se do toho pustit, měli byste vědět, že základním předpokladem opravdu dokonalé chuti u bezkofeionvé kávy je technika jejího zpracování. Zajímejte se proto již při koupi, jakou metodou byl kofein z kávy odstraněn a upřednostněte tu kávu, která byla upravována mražením.