Jak casto menit pneumatiky a proc

Jak často měnit pneumatiky a proč?

Pneumatiky by se měly měnit na základě několika proměnných, a to nejen podle najetých kilometrů. Doporučení pro výměnu pneumatik zahrnuje následující kritéria. A není radno je podceňovat.

Hloubka dezénu

Minimální zákonná hloubka dezénu v České republice je 1,6 mm u letních pneumatik a 4 mm u zimních. Pokud je dezén nižší, je čas na výměnu. Z bezpečnostního hlediska se ale doporučuje měnit letní pneumatiky, když hloubka dezénu klesne pod 3 mm, a zimní, když klesne pod 4 mm.

Stáří pneumatik

I pokud jsou pneumatiky zřídka používány, materiál stárne a časem ztrácí své vlastnosti. Obecně se doporučuje pneumatiky měnit každých 6 let, bez ohledu na stav dezénu, a používat je maximálně 10 let.

Nájezd kilometrů

Životnost pneumatik se často pohybuje mezi 40 000 až 60 000 km u kvalitních pneumatik. Po ujetí tohoto množství kilometrů byste měli zvážit jejich výměnu, i když dezén ještě není úplně opotřebovaný.

Viditelné poškození

Pneumatiky by měly být vyměněny ihned, pokud vykazují poškození jako praskliny, boule nebo pokud byly výrazně mechanicky poškozeny (např. průpichy).

Sezónní výměna

V mírných oblastech je dobré měnit pneumatiky dvakrát ročně: přechod na zimní pneumatiky (od 1. listopadu do 31. března, pokud to podmínky vyžadují) a letní pneumatiky na jaře, když teploty stabilně přesáhnou 7 °C.

Spolehlivý autoservis

Bezpečnou a především bezproblémovou a kvalitní výměnu pneumatik vám poskytne Autopneu Novák. Firma funguje již od roku 1993 a od té doby si vytvořila desítky tisíc spokojených klientů. Na výměnu pneu se dokonce můžete objednat přes její webové stránky. Kromě toho je vám k dispozici i laserová geometrie kol. Rádi byste si pořídili zánovní nebo ojeté pneumatiky? Bazar je vám též u Autopneu Novák k dispozici.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup