Výbornou alternativou klasických ocelových nožů jsou takzvané keramické nože. Čepel keramických nožů je vyráběna vysokotlakým spékáním oxidu zirkoničitého a tím se dosahuje u čepele keramického nože vysoké odolnosti proti opotřebení. Na Mohsově stupnici tvrdosti má keramická čepel tvrdost 8,2 na rozdíl od oceli s tvrdostí 5 – 6. Pro srovnání diamant má tvrdost 10.
Nejen ale vysoká odolnost keramického nože je přínosem pro nejednoho kuchaře či kuchařku. Keramický nůž je chemicky netečný a tudíž při krájení nemění chemické složení řezu a tím i tedy chuť či pach krájené potraviny.
Nevýhodou keramických nožů je bohužel křehkost jejich čepele. Čepel keramického nože je velmi odolná ve směru řezu, ale jakmile se nožem snažíte při řezání vychýlit do boku, může čepel lehce prasknout. Stejně tak jsou keramické nože náchylné na náraz na tvrdou podložku, kdy se může čepel nenávratně poškodit.
V případě otupění keramického nože je dobré jej nabrousit brouskem určeného ke broušení keramických nožů.
Kvalitní keramické nože do vaší kuchyně
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup